2: Väitteitä ja vastaväitteitä

Etusivulle



1
2
3
4
5
6
7

Väitteitä ja vastaväitteitä

Sänkyyn menoa seurustelukumppanin kanssa puolustellaan eri tavoin. Tässä yleisimpiä väitteitä
1 "Nykyään vain eletään sillä tavalla."
Lehdet, elokuvat ja televisiosarjat antavat meille mallin siitä, että sänkyyn meneminen on lähes itsestäänselvää muutaman päivän tutustumisen jälkeen. Seksistä on tullut kertakäyttötavaraa. Syvällä sisimmässään ihminen kaipaa ja tarvitsee kuitenkin jotakin enemmän. Jokainen haluaa tulla myös kohdatuksi, rakastetuksi ja kunnioitetuksi. Siksi seksi, rakkaus ja sitoutuminen kuuluvat yhteen.
2 "Me haluamme saada selville, sovimmeko seksuaalisesti yhteen."
Fyysisesti ihmiset on rakennettu niin, että mies ja nainen kyllä "sopivat yhteen". Tärkeämpi kysymys onkin henkinen yhteensopivuus, joka ajan myötä ratkaisee myös seksielämän laadun. Tähän kysymykseen saa paremman vastauksen keskustelemalla, viettämällä yhteistä aikaa myös suuremmassa ystäväjoukossa ja jakamalla arkikokemuksia kuin menemällä sänkyyn. Seksi voi itse asiassa tulla esteeksi suhteen kehittymiselle, kun yhdessä vietetty aika väritetään aina samoin värein.
3 "Seksi on merkki kypsyydestä - siitä, että on tullut aikuiseksi."
Monet nuoret tuntevat itsensä aikuisiksi ja haluavat siksi tehdä asioita, jotka kuuluvat aikuisuuteen. Jotkut haluavat vakuuttaa aikuisuuttaan itselleen ja muille menemällä jonkun kanssa sänkyyn. Kypsä, todellinen rakkaus on kuitenkin ihan jotakin muuta. Siihen kuuluu toisen syvä tunteminen ja kunnioittaminen, sitoutuminen ja vastuun kantaminen Ð ja myös kyky odottaa.
4 "Seksi ei vahingoita ketään."
Vaikka molemmat osapuolet olisivat yhtä mieltä sänkyyn menemisestä, rakastelun nautinnolla on usein myös kääntöpuolensa. Ei-toivottu raskaus, sukupuolitaudit, syyllisyydentunto, turvattomuus, hylätyksi tulemisen kokemukset ja seuraavan kumppanin mustasukkaisuus ovat "vapaan seksin" turhankin yleisiä seurauksia.
5 "Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa toiselle, mikä on oikein ja mikä väärin."
Etiikassa ei ole kyse vallankäytöstä tai määräilystä, vaan suojasta ja turvasta. Rajoja ei piirretä siksi, että voitaisiin kieltää kaikki hauska ja hyvä, vaan turvallisuuden lisäämiseksi. Vapauteen tehdä itse omat ratkaisunsa liittyy aina myös vastuu omasta ja toisten hyvinvoinnista.
6 "Rakkaus = rakastuminen + seksi"
Tämä on monen lehden, elokuvan ja laulun viesti. Rakkaus käsitetään vain ihastumisen tunteiden ja seksin yhdistelmäksi. Rakkaus on kuitenkin paljon enemmän. Se on myös toisen syvää tuntemista ja kunnioittamista, se on sitoutumisen suojan ja turvan antamista.
7 "Haluan kokea turvallisuutta ja lämpöä"
Jokainen tarvitsee ympäristön, jossa kokee olevansa turvassa ja hyväksytty. Tässä nopean muutoksen ajassa, jossa moni koti hajoaa, nuoret tuntevat usein kipeää juurettomuutta. Turvallisuutta ja lämpöä saatetaan etsiä fyysisistä suhteista. Valitettavasti turvallisuuden ja lämmön sijaan tarjolla on usein pettymyksiä, särkyneitä sydämiä, kokemuksia hyväksikäytöstä ja entistä suurempia vaikeuksia avautua toiselle ihmiselle.
8 "Kumppanini haluaa sitä"
Tämä syy on ehkä tavallisin ja vaikein. Kukaan ei halua pitää kiinni rajoista, jotka johtavat suhteen purkautumiseen. Mutta miten kestävää ja todellista on rakkaus, jossa jompi kumpi vaatii toista osoittamaan tunteensa suostumalla sänkyyn? Etkö toivoisi kumppanisi olevan mieluummin kiinnostunut sinusta itsestäsi ja näkevän vaivaa oppiakseen todella tuntemaan sinut kuin painostavan sinua rakastelemaan kanssaan? Entä jos rakkauden mittariksi asetettaisiinkin halu odottaa rakastelemista hääyöhön asti?
9 "Jumala on ilonpilaaja"
Moni pitää Jumalaa poliisina, joka huolehtii siitä, ettei ihmisillä ole liian hauskaa. Hänen käskynsä nähdään kielteisinä ja elämää rajoittavina. Raamatun mukaan Jumala on kuitenkin hyvä ja rakastava Isä, joka on tarkoittanut meille rikkaan ja täyden elämän. Käskyjen tarkoituksena on suojella meitä, jotta emme vahingoittaisi itseämme ja toinen toistamme.
10 "Olemme jo rakastelleet, siitä ei ole enää paluuta"
Muutos on aina mahdollinen - jouduttehan elämänne aikana tekemään monta muutakin suunnanmuutosta. Kohdatkaa tilanteenne rehellisesti ja keskustelkaa siitä. Etsikää itsellenne luotettava tukihenkilö, joka voi auttaa teitä pysymään päätöksessänne. Pyytäkää yhdessä apua myös Jumalalta. Hän on armollinen, hän tahtoo antaa teille uuden alun ja voiman elää hänen tahtonsa mukaan. Se tuo siunauksen elämäänne. (Lukekaa Joh. 8:1-11, 14:23.)
11 "En pysty hillitsemään itseäni"
Elämme eräänlaisessa instant-kulttuurissa, jossa kaikkien tarpeiden nopea tyydyttäminen nähdään lähes yhtenä ihmisoikeuksista. Odottamista ja jostakin luopumista pidetään vanhanaikaisena. Itsehillintä on kuitenkin yksi keskeisempiä ominaisuuksia, joka erottaa ihmisen eläimestä.
Oletko pohtinut, miksi sinun on tässä asiassa niin vaikea hillitä itseäsi? Onko rakasteleminen se, mitä todella kaipaat ja tarvitset, vai onko sittenkin kyse esimerkiksi hellyyden, läheisyyden, rakkauden tai liittymisen tarpeista? Miten voisit tyydyttää niitä ei-seksuaalisella tavalla - itseäsi ja toista haavoittamatta?
12 "Seksi on tarpeellista"
Aktiivinen seksielämä esitetään usein edellytyksenä rikkaalle ja tarkoituksenmukaiselle elämälle. Seksi ei kuitenkaan ole elämän tarkoitus tai päämäärä - myös ilman sitä voi elää. Seksuaaliset tarpeet eivät vaadi välitöntä tyydytystä samalla tavalla kuin nälkä tai jano. Rakasteleminen kuuluu kestävään rakkaussuhteeseen, jossa painopiste on antamisessa ja vastaanottamisessa, ei omien tarpeiden itsekkäässä tyydytyksessä.
Seksi on Jumalan hyvä lahja, jonka oikea ja turvallinen käyttöympäristö on avioliitto. Seksi, rakkaus ja elämän kestävä sitoutuminen kuuluvat yhteen.
13 "Me tulemme varmasti menemään naimisiin - siksi seksi on OK"
Jos kerran olette menossa naimisiin, miksi ette odottaisi vielä vähän? Se tuskin vahingoittaa suhdettanne. Seurustelun ja kihlauksen kantava voima on avoin ovi. Älkää sulkeko sitä liian aikaisin rakastelemalla yhdessä. Jos sittenkin päädytte eroon, se on paljon vaikeampi ja tuskallisempi, jos olette ehtineet rakastella keskenänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.